dinsdag 7 oktober 2008

De Blauwe Hond


Vlaams minister Steven Vanackere lanceert een campagne om het risico dat kinderen door honden worden gebeten te verkleinen. De Blauwe Hond is een uniek preventieproject dat werd opgesteld door een multidisciplinair team van dierenartsen, artsen, ethologen, kinderpsychologen en kunstenaars en reeds wereldwijd op effectiviteit werd getest.
Een op de drie gezinnen met kinderen heeft een hond, maar helaas is een hond in huis niet zonder gevaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen het vaakst thuis en door honden die ze kennen worden gebeten. In 86% van de gevallen blijkt de beet uitgelokt door het kind.
Het initiatief van De Blauwe Hond wil ouders het standpunt en het perspectief van de hond beter leren kennen. Anderzijds wil het kinderen leren hoe ze met honden moeten omgaan, om het risico te verkleinen dat ze hondenbeten uitlokken.
Hiervoor werd een preventiepakket uitgewerkt dat bestaat uit een interactief spel op CD-ROM voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Het spel is opgebouwd rond Max, een blauwe hond die in een gezin woont met twee kinderen, Simon en Sara. Aan de hand van verhaaltjes met verschillende situaties leren kinderen hoe ze met Max moeten omgaan. Bij de CD-ROM hoort een handleiding voor ouders. Het pakket zal gratis verspreid worden naar o.a. gemeentelijke bibliotheken en relevante documentatiecentra.
Ook werd een folder aangemaakt die informatie bevat over de risico’s van honden in nabijheid van jonge kinderen en die mogelijkheden aanreikt om hier adequaat mee om te gaan. De folder zal o.a via de consultatiebureaus van Kind en Gezin, het VIG, kinderartsen, dierenartsen, hondenscholen en hondenverkooppunten worden verspreid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten