zaterdag 26 december 2009

Vuurwerkangst, troosten mag, steunen moet...........

De eindejaarsfeesten naderen met rassé schreden, daartoe behoort dikwijls ook vuurwerk, met soms nefaste gevolgen voor onze dierbare viervoeters, hieronder enkele tips om deze voor hen dikwijls akelige momenten door te komen……………..


Waar u nu al mee kunt beginnen

Straffen mag nooit

Het straffen van uw hond voor angstgedrag zal er eerder toe leiden dat de angst toe- dan afneemt. Stel u voor u bent bang voor spinnen. Op het moment dat er een spin in uw buurt komt begint u te schreeuwen en te zweten van angst. Als u dan vermanend wordt toegesproken of erger nog, een tik krijgt, zal dit er niet toe leiden dat u een volgende keer niet meer bang bent voor die spin. Hooguit durft u uw angst minder te uiten, maar de angst op zich zal er zeker niet minder door zijn geworden.

Bij honden werkt dit niet anders. Ook hierbij zal het straffen van angst eerder averechts dan positief werken. Bijkomend nadeel is dat het straffen ook een negatieve invloed heeft op het vertrouwen dat de hond in u als leider heeft. Hierdoor zal hij in voorkomende gevallen er dus steeds eerder voor kiezen om te vluchten.

Troosten mag, steunen moet

Een bijzonder hardnekkig en wijdverbreid misverstand is dat wij onze hond moeten negeren als deze ergens van schrikt of angstgedrag vertoont. Reden van deze veronderstelling is dat je op deze manier in ieder geval zijn angstgedrag niet beloont, dus ook niet versterkt. Wat hierbij vergeten wordt is dat er twee verschillende zaken spelen bij het fenomeen angst, namelijk angstgedrag en angst-emotie. Door het angstgedrag nu te negeren negeer je onherroepelijk ook de angst-emotie. Hierdoor heeft de hond helemaal het idee dat hij er alleen voor staat en dat hij in moeilijke tijden niet hoeft te rekenen op zijn eigenaren. Daardoor zal de hond in dit soort situaties dan ook eerder wegrennen en vluchten dan zijn baas opzoeken. En juist dat vluchten en wegrennen willen wij voorkomen. Hieruit kun je dus concluderen dat het negeren meer kapot maakt dan dat het oplevert. En dat is vaak ook zo.

Een roedelleider, en dat hoort de eigenaar te zijn, zorgt er altijd voor dat zijn roedel zich geborgen en veilig voelt. Een echte leider zal zijn roedel dus ook altijd helpen in moelijke tijden.

Door uw hond steun te bieden op de momenten dat hij angstig is zal de angst-emotie verminderen en zal hij zich in moelijke situaties veiliger voelen. Een nadelig gevolg hiervan is wellicht dat u het angstgedrag beloont, waardoor de hond misschien wat vaker angstgedrag vertoont. Maar hij voelt zich wel een stuk veiliger bij u en weet dat hij van u indien nodig de broodnodige steun kan verwachten. Hierdoor zal hij in beangstigende situaties ook eerder naar u toekomen dan de hond wiens angst altijd maar genegeerd word en zal de behoefte om te vluchten afnemen.

Recentelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat:

•Honden die genegeerd worden veel meer tijd nodig hebben om van hun angst te herstellen dan honden die steun krijgen van hun baas.
•Indien de eigenaar de hond steunt door deze dicht tegen zich aan te laten zitten of liggen, dan vermindert de angst en stress sterk.
•Indien de hond aangehaald en toegesproken, dus getroost, wordt dan neemt de angst-emotie van de hond nog sneller af. Het “nadelige” effect hiervan kan zijn dat de hond vaker angstgedrag gaat vertonen om aandacht te krijgen.

Uit het bovenstaande blijkt dat het bieden van steun/troost een positief effect heeft op het welzijn van uw hond, maar ook op uw relatie met uw hond. Deze voordelen wegen ons inziens ruimschoots op tegen het nadeel van een eventuele toename van het angst-gedrag van de hond.

Overigens is het maar zeer de vraag of en in hoeverre het angstgedrag beloont wordt door het bieden van steun/troost. Een hond in hevige angst of paniek is namelijk, net als de mens, NIET meer in staat om te leren. Dus kan dan het angstgedrag ook niet beloond worden !!

Dus, als uw hond tijdens de aankomende vuurwerkperiode angstig, bibberend en/of hijgend naar u toekomt, biedt hem dan steun en zorg dat de angst en stress vermindert. Laat hem merken dat u er voor hem bent. Zodoende leert u uw hond dat u zijn veilige haven bent en zal hij als hij bang is eerder naar u toekomen in plaats van vluchten. En dat is toch wat u wilt.

Wat u nog meer kunt doen

•Zorg ervoor dat uw hond tijdens de vuurwerkperiode zo min mogelijk alleen hoeft te zijn. Neem hem/haar indien mogelijk mee.
•Zorg voor een mand/kussen op een plek waar de hond zich terug kan trekken en zich veilig voelt. Veel honden geven zelf aan welke plek dat is. Vaak is dit een krappe ruimte zonder lichtinval zoals de ruimte onder de trap, de hal, het toilet of de badkamer. Kiest de hond de ruimte onder de trap dan kunt u deze verduisteren door er tijdelijk een lap stof voor te hangen.
•Als de hond een bench gewend is en deze graag opzoekt, kunt u hier een lap stof overheen hangen zodat uw hond zich nog veiliger voelt.
•Laat uw hond tijdens de vuurwerkperiode alleen aangelijnd uit. Laat uw hond alleen in die gebieden los lopen waarvan u zeker bent dat het er vuurwerkveilig is.
•Laat uw hond tijdens de jaarwisseling nooit alleen, dus ook niet na middernacht.
•Laat uw hond op oudejaarsavond op een tijdstip uit dat het nog rustig is op straat.
•Houdt de gordijnen op oudejaarsavond gesloten zodat er zo min mogelijk prikkels van buitenaf op uw hond kunnen inwerken.
•Zorg er tijdens de vuurwerkperiode altijd voor dat de radio of televisie aanstaat, en dat deze op een redelijk volume staan. Zodoende kunt u tenminste een deel van het vuurwerkgeluid overstemmen.
•Indien mogelijk kunt u uw hond afleiden met iets heel erg lekkers, zoals bijvoorbeeld een lekker bot, een bullepees, of een heerlijk gevulde Kong. Dit is tevens een goede graadmeter voor de mate van angst die uw hond ervaart. Bij extreme angst zal een hond ook die super lekkere tractatie niet meer aanpakken.
•Een alternatief is dat u uw hond laat logeren bij familie, kennissen of vrienden die op het platteland wonen, ver verwijderd van het vuurwerkgeweld. Een afgelegen pension met voldoende toezicht op de honden is natuurlijk ook nog een mogelijkheid.
•Meldt u tijdig aan voor het trainingstraject om de vuurwerkangst van uw hond aan te pakken. Zodoende wordt het dan wellicht mogelijk dat de volgende jaarwisseling(en) ook voor uw hond een stuk aangenamer zullen zijn

bron: http://www.idefix-hondentraining.nl/28/

1 opmerking:

  1. Wij kijken ook met onrust uit naar het geknal.
    Puli hààt het. We hebben zijn schuilplaatske al klaar gemaakt.
    Wij gaan ons met hem opsluiten in de middenkamer waar het geknal nog het minst doordringt.
    We zetten de TV op maximum volume.
    En als het moet zullen wij nog uit volle borst "Auld Lang Syne " meebrullen om het geluid te overstemmen.
    Zo hebben we het verleden jaar ook gedaan, en zo zullen we het dan met elke luidruchtige jaarwisseling doen!
    Happy Newyear!
    Alice en Puli

    BeantwoordenVerwijderen